Besmettingen

Scholen zijn na de zomervakantie 2020 vanaf 17 augustus weer open gegaan, helaas alweer zonder noemenswaardige maatregelen. Dit terwijl inmiddels steeds meer onderzoek wees op hogere bevattelijkheid en besmettelijkheid van kinderen dan in de eerste maanden van de pandemie door velen werd aangenomen. Het kabinet gaf in augustus aan dat het openen van de scholen 'een beperkt risico' met zich meebrengt en zei 'dat te accepteren', zo valt te lezen in dit protocol van 19 augustus 2020. Ouders en onderwijspersoneel worden voor het blok gezet en onderworpen aan onnodige risico's. Ondertussen wordt namelijk nog steeds niet proactief getest en zelfs bij bevestigde gevallen werden andere leerlingen heel 2020 niet of nauwelijks getest. Testen van kinderen werd zelfs lange tijd actief ontmoedigd. Het bron- en contactonderzoek bij besmettingen op scholen volstaat niet. Er zijn flink veel besmettingen en uitbraken geweest, weten we van de meldingen op Scholenmeldpunt (zie hieronder) maar dit is zo lang mogelijk ontkend en verstopt. Er is al die tijd geen transparante informatie beschikbaar gesteld vanuit de GGD'en of het RIVM, die zelf nauwelijks zicht lijken te (willen) hebben op hoe het virus rondwaart op scholen. Corona bij leerlingen en onderwijsmedewerkers op scholen is - in tegenstelling tot wat vooraf beloofd werd - niet goed gemonitord blijkt uit een WOB-verzoek. En zelfs nu, in maart 2021, terwijl tijdens de lockdown de basisscholen weer openden vanaf 8 februari en daarna de middelbare scholen vanaf begin maart, wordt nog steeds niet transparant gemonitord.

Monitoring en transparantie

Het is uiteraard zeer belangrijk om juist wel goed te monitoren hoe het zit met besmettingsgevallen bij leerlingen en medewerkers op scholen, om een brandhaard snel te ontdekken en in te dammen. Transparantie zorgt ook voor bewustwording en daarmee leert men hoe de veiligheid verbeterd kan worden. Al met al wordt door monitoring en transparantie de kans groter dat fysiek onderwijs gecontinueerd kan worden, doordat scholen dan veiliger open kunnen blijven tijdens deze pandemie.

Scholenmeldpunt

Op Scholenmeldpunt, onderdeel van Corona Locator Nederland (CLN), worden scholen bijgehouden die in de pers verschenen of met een brief/mail van school zijn aangemeld, omdat er een coronabesmetting was. Dat geeft uiteraard geen compleet beeld, omdat een 'geval' op school - indien ontdekt - waarschijnlijk meestal niet in de pers terecht komt of aangemeld wordt op de site. Toch is het zinvol dat het bijgehouden wordt, totdat dat door de officiële instanties (GGD/RIVM) daadwerkelijk en transparant gebeurt.

Leerling of onderwijsmedewerker positief getest? Meld het op Scholenmeldpunt.nl met een link naar het persbericht (openbaar op de site, maar u blijft anoniem) of met de brief/mail van school (dat bestand wordt niet openbaar getoond en u blijft anoniem).

Spreadsheet en Google map

Vanaf de heropening van scholen na de eerste Nederlandse lockdown is een burgerinitiatief ontstaan waarbij in een spreadsheet schoolbesmettingen die in de media en/of met ander bewijs bevestigd zijn werden bijgehouden (t/m eind 2020). Vanaf februari 2021 worden de meldingen vanuit praktische overwegingen alleen op Scholenmeldpunt.nl bij Corona Locator Nederland bijgehouden. Verder bestaat er een google map met een overzicht van scholen met actuele besmettingen vanaf heropening basisscholen op 8 februari 2021. Deze kaart ziet u hieronder.